






SPOR PSİKOLOJİSİ HİZMETLERİ
1- BİREYSEL SEANSLAR
Psikolojik beceriler, tıpkı vücut kasları gibi egzersize ihtiyaç duyan bir kastır.
Her seviyedeki performansı; fiziksel, teknik, taktik ve psikolojik faktörler etkiler. Bireysel görüşmeler, sporcunun performansını daha üst seviyelere çıkarabilmesini hedeflerken aynı zamanda kendisini daha iyi tanıyabilmesine ve psikolojik iyi oluş halini etkileyen durumlarla baş etme becerileri geliştirebilmesine fayda sağlar. Yapılan görüşmeler sonucunda kişi kazanmış olduğu psikolojik becerileri (duygu regülasyonu, baş etme, sorun çözme, karar verme vb.) ve etkili yöntemleri (davranış etkinleştirme, üstüne gitme, olumsallık yönetimi, uyaran kontrolü, bilişsel yeniden yapılandırma, bilişsel ayrışma, mindfulness) yaşamın diğer alanlarında ve kişilerarası ilişkilerinde uygulama fırsatı bularak daha işlevsel bir hayat sürebilir.
Seanslar güncel psikoterapi yaklaşımlardan olan Bilişsel Davranışçı Terapiler veya kısa adıyla BDT teknikleri ile planlanır. Bilimsel bulgulara bakıldığında BDT; üzerinde en fazla araştırma yapılan, teorik temelleri ve etki mekanizmaları araştırılan, diğer tedaviler ve kontrol grupları karşısında sıklıkla daha fazla iyileşme sağlayan, sağlanan iyileşmenin kalıcı olduğu ve yeniden ortaya çıkma oranlarının (nüks) çok düşük olduğu bilimsel kanıt temelli altın standart yaklaşımdır.
Sporcunun performansını etkileyen tüm konular seansların içeriğini oluşturur. Her yaştan, seviyeden ve spor dalından sporcuyla; kendi potansiyellerine ulaşabilmeleri amacıyla sorun çözme ve/veya zihinsel dayanıklılığı arttırmaya yönelik çalışılır. Seanslar sporcunun ihtiyacı belirlendikten sonra bilimsel olarak en etkili olduğu gösterilen yöntemler kullanılarak ve sporcunun kişisel özellikleri göz önünde bulundurularak sporcuyla iş birliği içinde sürdürülür. Süreç boyunca psikolog ve sporcu karşılıklı olarak aktiftir. Psikolog teorik ve pratik bilgisiyle sporcunun şu anki durumunu formüle eder, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda atabileceği adımları onunla birlikte planlar. Benzer şekilde sporcu psikoloğun gösterdiği doğrultuda çaba sarf eder, adım atar. Sporcunun ihtiyacı ile ilişkili duygu, düşünce, davranış ve bedensel hislere odaklanılarak sporcunun performansına engel olan psikolojik etmenlerin (performans kaygısı, motivasyon eksikliği, özgüven düşüklüğü, mükemmeliyetçilik, odaklanma güçlüğü vb.) ortadan kaldırılması ve mental dayanıklılık tekniklerinin öğretilerek mental stratejiler ile sporcunun performansının arttırılması hedeflenir.
Bireysel görüşmeler; spor ve egzersiz yapan herkes için bilimin ışığında, etik ilkeler gözetilerek planlanır ve sürdürülür.
2- KULÜP/TAKIM DANIŞMANLIĞI
Eğer bir takımın parçasıysanız, başarı mükemmel bireysel performanslardan daha fazlasını gerektirir.
Her yaştan, seviyeden ve spor dalından kulüp/takım ile saha içinde ve dışında çalışılan çok yönlü bir danışmanlıktır. Kulübün/takımın tüm üyeleriyle düzenli iletişimi içerir; sporcular, teknik ekip (antrenör, analist vb.), sağlık ekibi (spor hekimi, diyetisyen, fizyoterapist vb.) ve idari kadro ile iş birliği hedeflenir. Psikolog, sporcuların performanslarını maksimum seviyeye çıkarma yolculuklarında psikoloji ilkelerine dayalı yöntemler uygulayarak sporcular ile takım halinde ve birebir görüşmeler yapar. Aynı zamanda kulüp/takım danışmanlığı; aile ile yapılan düzenli görüşmeleri, psikoeğitim çalışmalarını, takım atölyelerini, psikolojik test uygulamalarını, antrenman ve maç/müsabaka gözlemini içerir. Yapılacak çalışmalar psikolog tarafından spor kulübünün ihtiyaç ve hedefleri doğrultusunda belirlenir. Psikolojik beceri antrenmanları, performans öncesi rutinler, duygu düzenleme, baş etme becerileri geliştirme, sakatlık dönemi ve sonrası adaptasyon, doğru hedef belirleme, baskı altında performans, motivasyon, konsantrasyon ve takım sargınlığı çalışma konularından bazılarıdır.
3- EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Sporcular, antrenörler ve sporcu ebeveynleri ile gerçekleştirilen spor psikolojisi hakkında verilen eğitimlerdir.
Başlıca Spor Psikolojisi Eğitim ve Destek Konuları
Sporculara yönelik; “Psikolojik beceri antrenmanları”, “Performans Rutinleri”, “Uyarılmışlık, Stres, Kaygı ve Performans İlişkisi “, “Doğru Hedef Belirleme”, “Kişilik Gelişimi ve Değerler”, “Motivasyon-Konsantrasyon-İletişim”, “Spor Yaşamı Sonrası Kariyer Planlama” vb.
Antrenörlere yönelik; “Sporcular ve Ebeveynleriyle İletişim”, Sporda Psikolojik Faktörlerin Önemi”, “Doğru Hedef Belirleme” vb.
Sporcu ailelerine yönelik; “Genç Sporcunun Psikososyal Gelişimi”, “Sporcu Ebeveyni Olmak”, “Okul-Spor Dengesi” vb.
Spor psikolojisi eğitim ve destek konuları her branşa uyarlanabilir ve kulüp/kurum/federasyon ihtiyaç ve isteği özelinde spesifikleştirilebilir.








